header image

Upfront lansiran

Objavil: Out in Slovenija | 17.05.2013 | Brez komentarjev |

‘UpFront’ skozi igro mlade opozarja na diskriminacijo in problem homofobije in transfobije

Danes, 17. maja 2013, na mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji (IDAHO), je izšla uradna verzija nove nogometne igre za mobilne naprave. Zasnovana s poudarkom na zabavi in preizkusu spretnosti 11-16-letnih igralcev in igralk ter drugih uporabnikov, UpFront tudi prinaša pomembno sporočilo – »Diskriminacija v športu nima kaj iskati«.

UpFront

Igro je lansirala Evropska gejevska in lezbična športna zveza (EGLSF) kot del projekta Ponos v športu (Pride in Sport), iniciative podprte s strani Evropske komisije kot del pripravljalnih aktivnosti na področju športa.

Slovenski partner v tem mednarodnem projektu je tudi Športno društvo Out in Slovenija, ki je sodelovalo z lokalnimi aktivnostmi za mlade (nogometni turnir »Z nogometom proti diskriminaciji« v Zalogu) ter pri razvoju mobilne aplikacije.

Andrej Pišl, predsednik društva Out in Slovenija in vodja projekta pri EGLSF pravi: »Izobraževanje ima veliko vlogo pri spopadanju z diskriminacijo, sovražnim govorom in nasiljem v športu. Želeli smo ustvariti izobraževalno orodje v obliki igrice, ki jo bodo mladi v prvi vrsti radi igrali, in ki jim bo pomagala razumeti da naj bi nogomet (in šport nasploh) bil za vsakogar.«

Igra UpFront

Izid igre sovpada z objavo poročila Agencije Evropske unije za temeljne pravice »Biti LGBT v Evropi«, ki poudarja visoko raven diskriminatornih izkušenj mladih lezbijk, gejev, biseksualnih in trans (LGBT) oseb. 91% vprašanih v raziskavi je bilo pred 18. letom priča negativnim pripombam ali vedenju ker so njihove sošolce oz. sošolke smatrali za LGBT osebo.

So-predsednika EGLSF Armelle Maze in Klaus Heusslein zaključujeta: »Tudi v državah z robustno zaščitno zakonodajo, izkušnje mladih LGBT oseb ostaja negativno; šikaniranje, nasilje in zastraševanje pa se krepi. Pogosto je šport, še posebej šport v šolah, lahko fokus za to. EGLSF stremi k izboljšanje kulture v športu, in to se mora začeti z mladimi.«

Več informacij o igri je na voljo na www.upfront.mobi; več informacij o projektu Ponos v športu pa na www.prideinsport.info.

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: nekategorizirano

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije