header image

Vabilo na pohod: Košutica

Objavil: Out in Slovenija | 14.08.2012 | Brez komentarjev |

OIS pohodiVabimo vas na vrh, katerega ime lahko zavaja, da je bolj preprost in nizek hribček – pa ni:) KOŠUTICA, 1968 m (z Ljubelja 920 m višinske razlike, 2.30 h vzpona)

V nedeljo, 19. avg. se dobimo ob 7h, na parkirišču pri dvorani Tivoli. Planiran povratek v poznih popoldanskih urah.

Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana – Jesenice se usmerimo na Ljubelj in cesti sledimo do mejnega prehoda, kjer na desni parkiramo.

Opis poti:
Na koncu parkirišča nas markirana pot popelje do stare ljubeljske ceste. Tej cesti, ki se zmerno vzpenja in je v zimskem času preurejena v sankaško progo sledimo vse do koče na Ljubelju. Le to pa ob mestoma lepih razgledih na Košutico, Veliki vrh in Begunjščico dosežemo po slabi uri hoje.
Od koče nadaljujemo po cesti na avstrijsko stran, kjer nas po petih minutah smerokazi usmerijo desno v gozd. Pot skozi gozd se rahlo vzpenja in nas po približno 30 minutah hoje pripelje na mejni greben. Pot po grebenu ni strma so pa strma pobočja po katerih hodimo, zato je še posebej v mokrem potrebna velika pazljivost. Ponekod so nam v pomoč tudi varovala in lestev. Gozd nato postaja vse redkejši in pot nas pripelje na pašnike Grunta. Grunt je neizrazit vrh na poti po kateri hodimo.
Tu nadaljujemo naravnost po grebenu in ob mejni ograji. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer se levo odcepi pot na Dovjakovo sedlo. Nam pa se z desne priključi pot s planine Korošice. Nadaljujemo naravnost po vse bolj razglednem grebenu. Pot nato postane strma, gozd pa postopoma v celoti izgine. Naprej se vzpenjamo po razglednem grebenu, ki je kar širok, da ni večje nevarnosti. Pot se nato vzpenja skozi rušje in nas pripelje na avstrijsko stran. Tu se vzpnemo skozi kratko strmo grapo nazaj na greben, kjer stopimo na strma pobočja na slovenski strani (v mokrem nevarnost zdrsa). Po tem vzpon čez trave pridemo na vršni nekoliko izpostavljen greben kateremu nato sledimo do vrha.
Ljubelj – koča na Ljubelju 45 minut, koča na Ljubelju – Grunt 45 minut, Grunt – Košutica 1:00.

Košutica

Ob poti: Koča na Ljubelju (1370m), tudi koča na planini Korošica, če se bomo vračali po tej poti (manj strma).

Za pohod je obvezna planinska oprema (gojzerji, anorak, priporočljive palice, pokrivalo za primer sonca), pijača in malica iz nahrbtnika, četudi bo možno kaj pojesti pri kateri od omenjenih koč. Nekaj kondicije tudi potrebno;).

V primeru slabega vremena se o morebitni nadomestni turi domenimo vsaj 1 dan prej. Hodimo na lastno odgovornost. Dodatne informacije na emailu pohodi@outinslovenia.com ali gsmu 041 791 623.

VABLJENE IN VABLJENI!

  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Pohodi

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije